Blogger Widgets

Rabu, 9 Oktober 2013

MASAK-MASAK DENGAN PERIUK NOXXA

Assalamualaikum dan salam sejahtera wahai sahabat-sahabat Che Ta yang suka masak....
Hari ni Che Ta dan rakan-rakan belajar masak guna periuk ni....masing-masing baru try guna, lawak juga jadinya. Ye lah sebelum menunjukkan kepakaran dan kepantasan memasak kepada Encik suami masing-masing kena la belajar dulu....lupa pula, sorang member ni beli nak bagi kat isteri so sweet Mr Ananthe...susah cari ooo Encik suami macam ni...

Apa??? Resepi nanti la dulu Che Ta pun baru belajar....hari ni yang mengajar teknik penggunaannya ialah Cikgu Arme Ruhaiza , tukang jual pun baru belajar juga iaitu Cikgu Subhah Ahmad. Nak beli tunai tak mampu...Che Ta baru habis belajar, anak-anak pula tengah belajar. kami main kutu je...nak join ehhh boleh sesangat....



features

Memasak : Nasi putih / Nasi beriani / Nasi ayam/ Nasi lemak / tomato - 5 - 8 minit .

Sup ayam - 1minit/ kari ayam - 1 minit / sayur lemak - 1 minit. 

Rendang ayam pencen - 30 minit . 

Sup tulang - 45 minit

Bubur pulut hitam ( tanpa rendam ) / Bubur kacang hijau - 15 minit . 

Pulut kuning - 3 minit . 

Nasi Goreng - 7 minit .

Merebus : Ubi / jagung-3 minit. 

Pucuk ubi/jantung pisang – 1 minit Ketupat - 20 minit .

Menggoreng : Pop Corn - 1 minit. dan lain-lain lagi


Kelebihannya lagi adalah... untuk persiapan nasi goreng daripada beras terus siap nasi

 goreng


KELEBIHAN & KEISTIMEWAAN PERIUK AJAIB:

- Pilihan Tekanan Tinggi & Rendah. @ Hi-pressure, Low-pressure
- Pelbagai fungsi – Masak Perlahan, Mengukus, Menumis. @ Slow Cooker, Steam, Stir-fry
- Memanas semula dan memastikan makanan sentiasa hangat. @Reheat
- Pelewat Masa sehingga 8 jam. @ Delay Timer
- Periuk tidak melekat 8L. @ Non-stick
Saiz periuk bahagian dalam
- Diameter : 26.2cm
- Height : 17.5cm – boleh masak 16 cawan beras

Kegunaan & kelebihannya:

Testimoni dari para pengguna:

- Boleh membuat Pop-corn
- Masak kek kukus
- Masak Dodol & Halwa Maskat
-  Buat sendiri Sardin
- Rebus daging, tulang & ekor dalam masa yang singkat
- Masak@goreng Bihun dlm masa yg singkat (takperlu tos bihun , masuk je dalam periuk)
- Masak Nasi biasa & nasi beriani dalam masa 8 minit ( tak permasuk masa prepare – masuk tak perlu dimasak masukkan beras terus)
- memasak sup tulang @ sup ekor, cuma memakan masa lebih kurang 40minit sahaja
- Untuk merebus telur dlm 30biji, kita cuma memerlukan 1 minit shj
 goreng


Panduan Pembersihan/Penyenggaraan:
Tanggalkan plag dan biar unit menyejuk sebelum membersihkannya.
Cuci periuk memasak yang boleh ditanggalkan dengan air suam bersabun. Bilas dan keringkan betul-betul.
Lap pendakap luar dan tudung dengan kain bersih. Jangan rendam dalam air.
Tanggalkan takungan pemeluwapan dengan menariknya ke bawah. Bersihkan dengan air suam bersabun. Bilas dan keringkan betul-betul. Letakkan semula dengan menolaknya ke atas.
Terbalikkan penutup, pegang gasket silikon di satu lagi bahagian dan tarik. Bersihkan gasket silikon dalam air suam bersabun. Bilas dan keringkan betul-betul. Letakkan semula gasket dengan menolaknya ke bawah ke dalam sisi penutup. Pastikan alur di bahagian tengah gasket diletakkan di sekeliling gegelang logam di bahagian dalam sisi penutup. Jika gasket tidak diletakkan dengan betul, unit tidak akan berfungsi.
Demi mengekalkan prestasi periuk anda yang baik, bahagian dasar periuk masak yang boleh ditanggalkan di bahagian pad sensor mesti dibersihkan setiap sekali selepas menggunanya. Lap dengan kain basah yang lembut dan pastikan ia dikeringkan dengan betul.
Jangan sesekali guna pembersih yang melelas atau pad penyental untuk membersihkan mana-mana bahagian.
PERHATIAN: Gasket silikon mestilah diletakkan dengan betul pada bahagian bawah penutup. Periksa secara berkala untuk memastikan ia bersih, fleksibel dan tidak retak atau terkoyak. Jika gasket silikon rosak, ganti ia sebelum mengguna periuk itu.


Membersihkan tombol pengawal tekanan:
Periksa bahawa tombol pengawal tekanan dan injap keselamatan tekanan adalah berfungsi dengan baik sebelum setiap kali menggunanya.
Selepas unit telah menyejuk, tanggalkan penutup.
Tekan ke bawah dan putar tombol pengawal tekanan berlawanan arah pusingan jam melepasi seting STEAM dan tanggalkan dengan berhati-hati.
Terbalikkan penutup dan letakkan di atas meja. Tarik keluar penutup penghalang. Dengan mengguna berus, periksa dan keluarkan sebarang makanan atau partikel asing yang mungkin terdapat dalam injap terapung. Letakkan semula penutup penghalang.
Letakkan semula tombol pengawal tekanan dengan melapisi takuk sehingga ke atas dinding bahagian dalam kebuk pengawal tekanan dalam penutup dan putar ke arah pusingan jam.
Waranti satu (1) tahun daripada kerosakan pengilangan. Sila maklum bahawa peralatan ini hanya untuk KEGUNAAN DI RUMAH sahaja.