Blogger Widgets

Jumaat, 18 Julai 2014

Beef Steak



Beef Steak


Bahan-bahan:
  • 500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan] 
  • 1 s/b kicap pekat 
  • 1 s/k madu/gula 
  • 1 s/b sos plum 
Bahan kisar
  • 1 s/b lada hitam 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 2 ulas bawang 
  • 1 inci halia 
Cara
  1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci]. 
  2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam. 
  3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung. 
  4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut. 
  5. Angkat daging dan sediakan sos. 
SOS LADA HITAM
 
Bahan

  • 1 s/b lada hitam 
  • 2 s/b tepung jagung ] 
  • 1 cawan air ] bancuhkan 
  • 1 s/b sos tomato 
  • 1 s/b kicap pekat 
Cara
  1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi. 
  2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi. 
  3. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan. 
SAYURAN  
  • Salad bulat[potong kecil] 
  • tomato segar [potong baji/nipis] 
  • kentang goreng [potato chips] 
  • baked beans[ panaskan sikit] 
Susunkan semua saperti dalam gambar dan tuangkan sos lada hitam.

Resepi Rendang Daging Hitam

Hari ni nak share resepi yang dapat dari Sajian Hari Ini, tengok bahan-bahannya ringkas. Ketupat pun dah ada dalam freezer
Jom masak.....
Resepi Rendang Daging Hitam



Bahan-bahan 
500 g daging
20 tangkai cili kering dikisar - cili boh pun boleh
4 cm halia
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai dititik
4 sudu besar kicap pekat - kalau tak de boleh
ganti dengan 6 sb kicar cair + 1 sb sos tiram.
Minyak untuk menumis
1tsb cuka makan
2 sb kerisik 
Garam dan gula secukupnya
daun pandan untuk wangi (jika suka) 

Penumis 
4 ulas bawang kecil dihiris
1 kulit kayu manis
3 tangkai bunga lawang
3 biji buah pelaga 

Cara Memasak 
1. Cili kering, bawang besar dan bawa putih dikisar halus. 
2. Panaskan minyak serta tumis bawang kecil yang dihiris bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi. 
3. Masukkan bahan kisar dan biarkan sehingga hilang bau cili. 
4. Masukkan daging yang telah dipotong kecil dan serai. Tunggu sehingga daging empuk. 
5. Masukkan kerisik, cuka, gula dan garam mengikut selera. Biarkan sehingga kuah agak pekat. Dah masak, hidangkan sebagai juadah pembuka selera.