Blogger Widgets

Jumaat, 29 November 2013

MEE GORENG - HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP




Nak masak mee goreng. Hmmm senang saja. Jengok saja blog Che Ta resepi kat sini semua senang-senang dan sedap-sedap belaka. Jangan lupa baca zikir ni semasa memasak . Baca 3 kali tau....

لَيْسَ لَهَا مِنْ دُونِ اللَّهِ كَاشِفَةٌ

Tidak ada yang akan menyatakan terjadinya hari itu (kiamat) selain Allah. [53:58]
(Kacau ikut lawan jam)

Bahan-bahan:
500gm mee kuning
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - dihiris
1 sb cili kisar
2 sb sos tiram
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
2 sb kicap
1 biji telur

Fish kek 2 batang
Fish ball -5 biji (ikut suka kalau nak lebih)
200 gm udang  - bersih dan toskan

1 mangkuk Taugeh
Daun kucai - secukupnya
Daun sup ,daun saderi dan bawang goreng untuk hiasan
Minyak 

garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan besar hingga kekuningan.
   Masukkan cili kisar diikuti gula. Tujuannya supaya cili cepat garing dan rasa    kuahnya lebih enak. Kacau seketika.               
2. Masukkan pula sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau lagi.
3. Masukkan udang, fish kek dan pecahkan telur. 
4.Kalau nak mee basah tambah air. Bila dah mendiddih masukkan mee dan        kacau rata.
4. Akhir sekali masukkan taugeh, daun kucai dan kacau seketika sebelum           diangkat. Siap.


ADIK-ADIK YANG BARU BELAJAR MEMASAK TU SELAMAT MENCUBA


UDANG MASAM MANIS






Udang, nak masak apa ya? Kadangkala jadi buntu, tak tahu nak masak apa sedangkan ada beribu-ribu resepi yang boleh diguna pakai...Che Ta pun bila ada udang asyik-asyik masak lemak, masak sambal dan masak tom yam ....mari cuba resepi ni, sedap, senang dan murah. Anak-anak pasti suka...








Bahan-bahan:
500 gm udang (saiz besar) -kalau dapat udang galah lagi best
4 ulas bawang putih -cincang
1 labu bawang besar
20 gm halia (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris) -kalau nak pedas guna cili padi
3 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil cuka - Che Ta guna cuka kurma
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
Daun bawang (potong panjang)
daun Ketumbar - hiris halus
Sedikit minyak bawang putih
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:
1) Terlebih dahulu goreng udang yang telah digaul garam dan kunyit. Bila              warna udang bertukar kemerahan boleh angkat .
2) Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili merah hingga naik            bau.
3) Kemudian masukkan sos tomato, kicap cair dan pekat. Kemudian masukkan     cuka, garam dan gula.
4) Masukkan udang tadi dan minyak bawang putih. Tumis sehingga udang             masak.
5) Taburkan daun bawang dan daun ketumbar sebelum menghidang.

SELAMAT MENCUBA