Blogger Widgets

Rabu, 2 Oktober 2013

MASAK LEMAK KULAT SISIR

Assalamualaikum 

Musim hujan tiba lagi, dulu-dulu musim tengkujuh begini banyak tumbuh cendawan sisir. Walau pun tinggal di kawasan pekan Che Ta selalu dapat makan cendawan ni..dulu laaaa.Sekarang susah nak dapat..apa-apa pun Che Ta nak share resepi ni. Gambar dalam simpanan tak ada jadi Che Ta share dari mr google je. Nanti bila ada Che Ta upload ye...


Bahan-bahan:
200 gm kulat sisir
100 gm pucuk paku * kalau suka
50 gm ikan bilis

4 ulas bawang merah250 ml santan (lebih pekat lebih sedap-tapi ingat kolesterol tau!)
250 air
10 biji cili padi - dikisar
10 gm kuncit hidup - dikisar
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa



Cara menyediakan:

  1. Satukan kulat sisir, pucuk paku, ikan bilis, air, bahan dikisar dan serai ke dalam periuk. 
  2. Didihkan.
  3. Masukkan santan dan garam, kacau perlahan hingga mendidih lagi biarkan seketika dan tutup api. 
  4. Hidangkan dengan nasi panas-panas dan ikan terubuk masin..perghh mak mentua dok belakang memang sah tak nampak


*** Che Ta suka kisar ikan bilis sekali dengan cili padi
***Kalau tak suka letak bawang pun boleh
***boleh gantikan bilis dengan udang

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan