Blogger Widgets

Selasa, 26 November 2013

KUIH KETAYAP- PBS Tingkatan 1

Apa khabar semua.....nak tahu cara buat kuih ketayap. Alahai senang aje. Ibu-ibu boleh buat dengan anak-anak bukan setakat berkongsi ilmu tetapi untuk mengeratkan kasih sayang.

Bahan-bahan ( 3-5 orang )

  • Untuk kulit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan
  • 11/2 cawan santan (boleh diganti dgn susu segar atau bancuhan susu tepung)
  • 1/2 cawan air daun pandan (3-4 helai daun pandan blend dengan1/2 cawan air -tapis)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Untuk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan dan air yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna hijau, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. 
  4. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.
* Ini resepi asas ...nanti Che Ta share macam mana nak buat Kuih Ketayap Polka Dot pula.....kalau nak tengok macam mana nak buat kuih ketayap tontoni video di bawah....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan