Blogger Widgets

Sabtu, 21 Disember 2013

KERABU CHE TA

DAPUR CHE TA


Assalamualaikum uolls.....ceria selalu

Dah lama rasanya Che Ta tak buat kerabu. Tiba-tiba Mr Zin teringin nak makan kerabu, dibelinya daun selom dan cekur (kencur) dan kelapa parut...cadangnya nak buat kerabu kerang tetapi cari kerang di pasar tak ada. Fikir-punya fikir buat kerabu biasa sudah la....

Bahan-bahan : Daun

10 batang daun selom
7 rumpun cekur - ambil dengan ubi
10 helai daun kaduk
Segenggam daun selasih
(Boleh tambah ulam lain yang disukai)
* semua daun2 ini dihiris halus

Bahan Gaul:

1/2 biji kelapa parut-ambil putih sahaja
sesenggam udang kering - basuh dan toskan
1 biji cili merah
10 biji cili api
2 sudu besar kerisik
5 ulas bawang merah
ubi cekur
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara:
  1. Tumbuk semua bahan kecuali kerisik dan kelapa. Jika menggunakan pengisar semua bahan boleh dimasukkan sekali.
  2. Gaulkan semua bahan dengan daun-daun ulam yang telah dihiris halus.
SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan