Blogger Widgets

Isnin, 21 Julai 2014

BADAK BERENDAM

Hai apa khabar?  Hari ni nak share resepi Badak Berendam.  Cerita bab kuih Badak Berendam yang namanya tak berapa nak menyelerakan, yang mana terbayang seekor haiwan yang tak berapa nak comel sedang berendam dalam lumpur......
Suatu hari tu Che Ta pergi ke pasaraya G yang popular terpandanglah paket uang tertulis Tepung Pulut Hitam, maka terbayanglah nak buat badam berendam guna tepung Pulut Hitam konon nak share dengan kawan2 yang rajin tengok resepi (tak buat pun) hi hi hi ampunnn kawan-kawan....balik punyalah semangat nak buat resepi terbaru...Che Ta pun letak tepung dalam mangkuk dan adun guna tangan...hujung jari sebenarnya sebab nak anak2 dan suami merasa air tangan (ni lah rahsia Che Ta supaya anak2 dan suami sentiasa nak makan masakan kita) Tapi jari terasa hangat, dan baunya seperti serbuk koko...hati terasa tak sedapdah tapi sebab nak surprise anak2 dan suami Che ta teruskan juga. Masa mengadun dan uli tengok doh semacam je...lain benar teksturnya (orang selalu masak tau la....)ah teruskan lah...malas nak buat inti kelapa Che ta hiris gula Melaka, masa rebus tu Uools doh tak timbul2 dan bila angkat doh tak berkilat sebaliknya kerepot semacam je....nak tunjuk gambar malu pulakkkkk....Kemudian Che Ta buahlah kuah dia alahai tercairlah pulak, ah lantaklah....lebih kurang Kuih Butir Nangka jadinya, belasah je...
   
      Bila siap anak yang umur ^ tahun tu tanya kenapa kuih mama color hitam? Tak bestla...Marissa suka yang selalu mama buat warna merah hijau... ala ingatlah pulak budak ni....Che Ta kata, mama saja tukar2 color. Lepas dia rasa dia kata kuih mama tak sedap...ala sentaplah pulak jiwa seorang ibu...tapi Uolls memang SUMPAH tak sedap...jadi kesimpulannya janganlah beli Tepung Pulut Hitam kat pasaraya...kalau beli kat kedai runcit boleh mintak ganti rugi..siap bagi tauke kedai makan perabis kuih kita yang tak jadi......

Ni Resepi Badak Berendam....


Gambar Pinjam je, Che Ta tak ada gambar....


Bahan-bahan:

2 cawatepung pulut
10 helai daun pandan, diambil airnya(pekat)
1 biji kelapa, 1/2 biji diparut dibuat inti dan 1/2 biji lagi diambil santan pekat
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasirSecukup air 
Sedikit garam

Cara membuat:

1.  Ambil tepung pulut di bancuh bersama air pandan hingga menjadi doh lembut. Ketepikan.
2. Masak kelapa parut bersama gula merah dan garam sehingga menjadi inti. 
3. Bentukkan doh lembut bulat-bulat dan isi inti di dalamnya. 
4. Letakkan doh berinti di dalam bekas dan tuang santan pekat di sekelilingnya. 
5. Kemudian kukus hingga masak.

#bekas tu ikut suka lah nak buat dengan daun pisang ke, nak letak dalam mangkuk plastik ke... 
Selamat mencuba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan