Blogger Widgets

Ahad, 7 Disember 2014

GULAI IKAN TALANG MASIN

Bahan-bahan:
- 500gm tulang talang masin
- 2 bungkus rempah kari ikan
- 1/2 biji nenas, dipotong
- 4 cawan santan pekat
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2cm kulit kayu manis
- 6 biji bawang merah, mayang halus
- 4 ulas bawang putih, dimayang halus
- 4 cm halia, dimayang halus
- 4 keping asam keping
- 1 tangkai daun kari
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- Minyak masak secukupnya


Cara menyediakan:

1. Tulang ikan talang telah direndam lebih kurang 1 jam, untuk kurangkan masin.
1. Bancuh rempah kari bersama sedikit air. Masukkan tulang talang bersama air rempah kari ke dalam periuk. Biarkan seketika.
3. Kemudian masukkan santan dan nenas. Masukkan asam keping dan perasakan secukupnya. Apabila mendidih, padam api dan asingkan.
3. Seterusnya panaskan minyak dan tumis daun kari, bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Masukkan pula bahan bahan yang dimayang dan ditumis hingga naik bau.
5. Masukkan bahan tumis ke dalam gulai tulang ikan talang masih panas tadi dan kacau rata. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan