Blogger Widgets

Khamis, 3 Oktober 2013

CUCUR-CUCUR UDANG CHE TA



Bahan-bahan:
Bahan untuk cucur:
500 gram tepung gandum

250 gm udang basah
1 ikat daun kucai
1 sudu kecil kunyit
1 ulas bawang besar
1 sudu besar air kapur ( jika suka)

Bahan untuk kuah:
3 ulas bawang merah dicincang

1 mangkuk kacang tanah yang sudah di goreng.
1 senduk cili kisar
1 sudu kecil paste udang kering
3 sudu besar gula melaka
2 sudu kecil tepung jagung yang dicairkan (tak mau letak pun tak apa)
Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan:

Cara-cara untuk cucur:
1. Bancuh tepung dengan air hingga sebati.
2. Gaulkan bancuhan tepung bersama daun kucai (yang dipotong 1 inci), serbuk kunyit, bawang besar yang dihiris nipis, air kapur, udang, dan garam secukup rasa.
3. Panaskan minyak sehingga sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan tuangkan ke dalam kuali.
4. Goreng dengan api sederhana kuat sehingga keperangan. Angkat, potong dan hidang bersama kuah kacang.

Cara-cara untuk kuah:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak

2. Tumiskan bahan cincang hingga wangi.
3. Masukkan cili kisar dan udang kering, kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan satu cawan air dan kacang yang di kisar halus. Masak hingga mendidih
5. Masukkan gula, garam dan tepung jagung. Masak sehingga mendidih mencapai kepekatan sederhana.



*SELAMAT MENCUBA*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan