Blogger Widgets

Sabtu, 5 Oktober 2013

JEWERAN



Assalamualaikum...
Sahabat-sahabat pernah makan Jeweran tak? Ada yang panggil tepung Jewer. Mak mentua saya panggil Jeweran. Makanan orang Jawa. Kalau orang Melayu mungkin panggil roti puree tapi sebenarnya tak sama. Puas Che Ta cari gambar dalam simpanan langkah pembuatan makanan ni tapi tak jumpa. Kuahnya boleh cicah gulai ayam, ikan, daging, sambal tumis dan apa-apa kuah macam yang kita cicah roti canai. Kebetulan semalam Che Ta masak kari dal dan ada lebih maka jadilah kuah tu sebagai gambar hiasan.
Ha kalau nak mula memasak jangan masam-masam muka, jagnan berleter yang utama baca doa.... barulah suami & anak-anak makan terasa enak air tangan kita....

Bahan-bahan ( 5 orang )
·         300 gm tepung gandum
·         segenggam kelapa parut
·         air suam di campur dengan sedikit garam untuk menguli
·         1 camb susu pekat manis(tak ada pun tak apa)
·         minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Campurkan tepung gandum, susu dan kelapa parut, tambah sedikit demi sedikit air suam + garam tadi dan uli sehingga menjadi doh, jika melekat tambah tepung gandum lagi  
  2.  Bulat-bulatkan sebesar bola pingpong atau kalau lapar sangat besar bola tenis pun boleh. biarkan 1/2 jam dan tutup.
  3. Setelah 1/2 jam canai sebiji2 dan tabur tepung jika melekat. 
  4. Goreng dengan minyak yang betul2 panas , control api jika terlalu panas.

 SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan