Cadangan dekorasi hidangan |
Waktu memasak: 60 minit
Saiz hidangan: 3 orang
BAHAN-BAHAN:
- 8 biji ubi kentang | direbus ~ nak cepat empuk buang kulit dan potong dadu
- Minyak zaitun secukupnya
- 1/4 cawan krim
- Mentega bawang putih secukupnya
- Garam secukup rasa
BAHAN SOS:
- 2 biji bawang kecil | dihiris halus
- 1/2 sudu makan serbuk bawang putih ~ boleh guna bawang putih yang dicincang halus
- 250ml krim
- 250ml air rebusan daging ~ boleh guna kiub pati daging
- Lada hitam secukup rasa ~serbuk halus atau kasar ikut citarasa
- Garam secukup rasa
- 3 sudu makan oat~ untuk memekatkan sos (boleh gantikan dengan tepung gandum)
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat bahan sos, masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan didihkan. Setelah mendidih masukkan oat. Kacau sehingga sebati dan menjadi pekat. Ketepikan.
2. Untuk membuat kentang putar pula, didihkan ubi kentang selama 15 minit hingga 20 minit.
3. Seterusnya apabila kentang sudah empuk, keluarkan air dan masukkan minyak zaitun, krim dan mentega bawang putih. Hancurkan menggunakan pelecek atau kisar.Perasakan dan digaul sehingga sebati.
4. Akhir sekali, hidangkan kentang putar bersama sos lada hitam. Untuk menghidang boleh cedok menggunakan scop ais krim . Sedia untuk dinikmati bersama ayam goreng, daging bakar atau sosej panggang. Tambahkan khasiat dengan meletakkan rebusan baby carrot dan brokoli.
SELAMAT MENJAMU SELERA BERSAMA KELUARGA TERSAYANG
- Boleh taburkan parsley flakes atau mix herbs ke atas kentang putar
- Untuk menambah keenakan sos anda boleh tambahkan hirisan cendawan butang ketika memasak.
SELAMAT MENJAMU SELERA BERSAMA KELUARGA TERSAYANG