Blogger Widgets

Khamis, 26 September 2013

CARROT CAKE


Assalamualaikum sahabt-sahabat penggemar masakan.....Che Ta pasti kat luar sana ramai yang sukakan Carrot Cake tapi harganya mahal. Sebenarnya harga tak mahal mana dan nak buat pun tak susah mana.
Silalah ambil resepi ni cuma hasil mungkin berbeza bergantung kepada keadaan ketuhar dan mesin pemukul. Apa-apa pun belum cuba belum tahu.....


BAHAN-BAHAN:

BAHAN A
 300 GM MENTEGA
240 GM GULA CASTOR

 BAHAN B
4 BIJI TELUR (GRED B)

BAHAN C
240 GM TEPUNG NAIK SENDIRI
1 CAMCA TEH SERBUK KULIT KAYU MANIS
100 GM KACANG HAZEL (KISAR)
1 BATANG LOBAK MERAJ (DIPARUT HALUS)
1 CAMCA TEH PARUTAN KULIT LIMAU

TOPPING
120 GM GULA AISING
250 GM CREAM CHEESE
120 GM MENTEGA
2 CAMCA BESAR JUS LEMON

CARA MEMBUAT:
  • PUTAR MENTEGA DAN GULA KASTOR SEHINGGA KEMBANG
  • MASUKKAN TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI



  • KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN C IAITU TEPUNG NAIK SENDIRI, KULIT KAYU MANIS, KACANG HAZEL, LOBAK MERAH DAN JUGA PARUTAN KULIT LIMAU. GAUL SEBATI.
  • TUANG ADUNAN KE DALAM LOYANG YANG TELAH DI LENSER DENGAN MENTEGA DAN DITABUR TEPUNG. BAKAR PADA SUHU 180 C SELAMA 50 MINIT.


  • SETELAH KEK MASAK BIARKAN SEJUK DAN KEMUDIAN BOLEHLAH DISAPU TOPPING DAN HIASA MENGIKUT KREATIVITI MASING-MASING.
Hmmm macam nilah rupanya...senang dibuat sedap dimakan....


SELAMAT MENCUBA........



APPLE STRUDEL CHE TA

Assalamualaikum sahabat-sahabat penggemar masakan. Hari ni Che Ta akan berkongsi resepi yang Che Ta belajar semenjak zaman persekolahan lagi. Kemudian setelah berkursus di Kolej Komuniti Sungai Petani maka upgrade la lagi pengetahuan Che Ta yang tak seberapa ni.....


BAHAN-BAHAN
1 peket pastry lapis (beli je di TESCO atau kedai yang seangkatan)
4 biji apple hijau
100 gm gula perang
100 ml air
60 gm kismis
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
1 batang kulit kayu manis









CARA-CARANYA:

  1. Kupas kulit apple kemudian potong dadu, masak apple bersama gula perang, serbuk kulit kayu manis. dan juga batang kulit kayu manis dan masukkan air. 
  2. Masak sehingga apple tersebut layu dan gula menjadi pekat.
  3. Kemudian masukkan kismis dan gaul sebati.
  4. Kemudian letakkan inti apple di atas pastry dan lipat seperti karipap.
  5. Tekan tepi pastru dengan menggunakan garfu kemudian bakar pada suhu 180c selama 20-25 min.





Beginilah rupanya Apple Strudel Che Ta yang siap........
(gambar ni di ambil semasa kami berkursus di Kolej Komuniti SG PETANI)

SELAMAT MENCUBA.....