Assalamualaikum ....Sahabat-sahabat penggemar masakan , anak-anak kita memang suka makan makanan barat.Hmmm kita masih dijajah, nak buat macam mana kan ...apa kata kita buat sendiri terjamin halalnya. Harga pun murah sahaja
RESEPI UNTUK 6 SET
Bahan A
6 keping peha ayam ( dibuang tulang)
Garam secukup rasa
Serbuk lada putih-secukup rasa
10 gm paprika
(Semua bahan di atas perap 15-30 minit)
Bahan B
250 gm tepung gandum
250 gm serbuk roti
3 biji telur –dipukul sedikit
Minyak masak
Cara
1
Celupkan ayam yang telah diperap dengan tepung gandum sehingga menutup semua
bahagian ayam. Pastikan tangan kering semasa menggaul.
2
Celupkan ke dalam telur.
3
Akhir sekali lumurkan serbuk roti. Pastikan
tangan kering untuk mengelakkan serbuk roti melekat dijari.
4
Goreng ayam sehingga masak dan berwarna
keperangan dengan api sederhana.
5
Lakukan proses 1 – 4 sehingga habis 6 ketul ayam.
BLACK PEPPER &
MUCHROOM SAUCE
Bahan-bahan:
2
biji bawang besar – cincang
6 ulas bawang putih – cincang
6 sudu besar demi glace jenama Knorr
1 sudu besar serbuk pati ayam
2 sudu besar majerin
6
ulas bawang putih – cincang
500 ml air
Serbuk lada hitam
2 sudu besar
tepung gandum
100 gm cendawan
butang- dihiris (sebaiknya beli fresh .Kalau nak beli dalam tin baca label pastikan ada tanda halal. Che Ta selalu beli jenama REX buatan Malaysia)
Cara
1
Cairkan mejerin, sauté bawang besar & bawang
putih sehingga naik bau
2
Bancuh demi glace dengan 200 ml air dan masukkan
ke dalam bahan sauté.
3
Masukkan cendawan butang.
4
Kacau sebentar. Bancuh tepung gandum bersama
serbuk pati ayam& serbuk lada hitam dengan 100 ml air dam masukkan ke dalam
periuk. Kacau sehingga pekat.
5
Jika terlalu pekat tambah air mengikut kepekatan
yang disukai.
6
Hidangkan bersama mashed potato atau French
fries
SELAMAT MENCUBA
SELAMAT MENCUBA