Selamat bercuti hujung tahun. Sambil mencari-cari resepi baru untuk dicuba terjumpa resepi ni dalam website majalah rasa. Kalau buat untuk minum petang atau sajian untuk tetamu pasti sedap. Snek ni sesuai untuk mereka yang rajin memasak dan rajin bersenam. Hmmmm kalau dikira tinggi juga kalori, tapi setakat sepotong apalah salahnya kan.....resepi ni boleh diubahsuai dengan menambah serbuk milo + kopi segera pada setiap lapisan atau jika tiada nestum boleh diganti dengan cornflake yang dikisar atau pun koko cruch. Ikut selera masing-masing. Nak jadi ibu hebat mestilah kreatif
- 500gm krim keju
- 400gm biskut keju ~ cheese craker
- 1/2 tin susu pekat manis
- 300gm nestum
- 500ml susu cair
CARA MEMASAK:
1. Pukul krim keju hingga kembang.
2. Kemudian masukkan susu pekat manis dan pukul lagi hingga sebati.
3. Tuangkan satu senduk adunan ke dalam loyang, kemudian taburkan nestum di atasnya.
4. Celupkan biskut di dalam susu cair dan susun rapat-rapat di atas nestum tadi.
5. Lakukan proses ini, lapisan demi lapisan hingga adunan habis.
6. Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 6 jam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan