Assalamualaikum
Musim hujan tiba lagi, dulu-dulu musim tengkujuh begini banyak tumbuh cendawan sisir. Walau pun tinggal di kawasan pekan Che Ta selalu dapat makan cendawan ni..dulu laaaa.Sekarang susah nak dapat..apa-apa pun Che Ta nak share resepi ni. Gambar dalam simpanan tak ada jadi Che Ta share dari mr google je. Nanti bila ada Che Ta upload ye...
Bahan-bahan:
200 gm kulat sisir
100 gm pucuk paku * kalau suka
50 gm ikan bilis
4 ulas bawang merah250 ml santan (lebih pekat lebih sedap-tapi ingat kolesterol tau!)
250 air
10 biji cili padi - dikisar
10 gm kuncit hidup - dikisar
2 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
- Satukan kulat sisir, pucuk paku, ikan bilis, air, bahan dikisar dan serai ke dalam periuk.
- Didihkan.
- Masukkan santan dan garam, kacau perlahan hingga mendidih lagi biarkan seketika dan tutup api.
- Hidangkan dengan nasi panas-panas dan ikan terubuk masin..perghh mak mentua dok belakang memang sah tak nampak
*** Che Ta suka kisar ikan bilis sekali dengan cili padi
***Kalau tak suka letak bawang pun boleh
***boleh gantikan bilis dengan udang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan