Hari ni nak share resepi yang dapat dari Sajian Hari Ini, tengok bahan-bahannya ringkas. Ketupat pun dah ada dalam freezer
Jom masak.....
Resepi Rendang Daging Hitam
Bahan-bahan
4 cm halia500 g daging 20 tangkai cili kering dikisar - cili boh pun boleh 1 labu bawang besar 4 ulas bawang putih 2 batang serai dititik 4 sudu besar kicap pekat - kalau tak de boleh ganti dengan 6 sb kicar cair + 1 sb sos tiram. Minyak untuk menumis 1tsb cuka makan 2 sb kerisik Garam dan gula secukupnya daun pandan untuk wangi (jika suka) Penumis 4 ulas bawang kecil dihiris 1 kulit kayu manis 3 tangkai bunga lawang 3 biji buah pelaga Cara Memasak 1. Cili kering, bawang besar dan bawa putih dikisar halus. 2. Panaskan minyak serta tumis bawang kecil yang dihiris bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi. 3. Masukkan bahan kisar dan biarkan sehingga hilang bau cili. 4. Masukkan daging yang telah dipotong kecil dan serai. Tunggu sehingga daging empuk. 5. Masukkan kerisik, cuka, gula dan garam mengikut selera. Biarkan sehingga kuah agak pekat. Dah masak, hidangkan sebagai juadah pembuka selera. |
Memasak tidak perlu kepandaian, hanya perlukan sedikit kerajinan. Masaklah dengan penuh kasih sayang, disertai doa untuk santapan ahli keluarga, Insya Allah,Allah akan memberkati masakan kita, menganugerahkan keluarga kita dengan limpahan kasih sayang sebagaimana ikhlasnya kita sebagai isteri dan ibu memasak untuk keluarga tercinta. JOM KITA MASAK......
Jumaat, 18 Julai 2014
Resepi Rendang Daging Hitam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan